Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Κύπρου στο επίκεντρο συνεδρίου στο Παν. Λευκωσίας
ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή»
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Κύπρου, σε συνάρτηση με σημαντικές συμμαχίες της με γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα, το Ισραήλ, αλλά και τη μακρινότερη Ινδία, τέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου Πρωτοβουλίας Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου (EMSI), που πραγματοποιήθηκε στις 19 – 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από διάφορους τομείς, όπως των Διεθνών Σχέσεων, των Πολιτικών Επιστημών, της Νομικής, της Πολιτικής Επικοινωνίας, των Μέσων Ενημέρωσης, της Ιστορίας, της Ανθρωπολογίας και άλλων, που έχουν στο επίκεντρο του αντικειμένου έρευνάς τους την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Κεντρικός ομιλητής κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Δρ. Χριστοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ανέφερε πως στόχος είναι αυτή να μετατραπεί σε περιοχή ευημερίας, επισημαίνοντας πως η Κύπρος ως κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε πως η Κύπρος είναι χώρα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, μίλησε για τις στρατηγικές συνεργασίες με μετριοπαθείς χώρες και επισήμανε πως το σημαντικότερο επίτευγμα στην εξωτερική πολιτική είναι ο διάλογος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας με την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, στις διμερείς συνεργασίες με χώρες του Κόλπου, αλλά και στην συμμετοχή της Κύπρου στον αγώνα για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Καυτηρίασε, τέλος, το γεγονός πως η Κύπρος παραμένει διχασμένη επί σαράντα πέντε χρόνια, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως η Λευκωσία είναι έτοιμη για συνεργασία με όλους στην περιοχή.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ομιλητές τους Πρέσβεις της Ελλάδας και του Ισραήλ στην Κύπρο κ.κ. Ηλία Φωτόπουλο και Shmuel Revel, καθώς και τον Δρ. Raghava Krishnaswarmi Raghavan, Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο. Κατά την τοποθέτησή του σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στην περιοχή, ο κ. Φωτόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Τουρκίας, ενώ ο κ. Revel καυτηρίασε την πολιτική του Ιράν, εν όψει και των τελευταίων σχετικών εξελίξεων. Τέλος, ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας υπενθύμισε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο.
Τους συνέδρους καλωσόρισε η Διευθύντρια του EMSI κ. Εύη Ζαμπετάκη, που επισήμανε την τεράστια σπουδαιότητα της Ανατολικής Μεσογείου στο διεθνές γίγνεσθαι σε θέματα γεωπολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Με τη σειρά του, ο καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στη σημασία του Συνεδρίου, καλώντας να αναληφθεί πρωτοβουλία με σκοπό την ίδρυση στην περιοχή εξειδικευμένου Οργανισμού για θέματα Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά την ομιλία του, ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μεταξύ άλλων επισήμανε τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σύντομη παρουσίαση πραγματοποίησε και ο Δρ. Γιάννης Παρπόττας, αναπληρωτής Γραμματέας της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου της Κύπρου.
Η δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου αφιερώθηκε σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών εισηγήσεων ακαδημαϊκών και ερευνητών πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που επηρεάζουν σήμερα την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι το συνέδριο διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου (EMSI), το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, τη Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την Έδρα Διαλόγου Μεσανατολικών Σπουδών, το Ινστιτούτο Advanced Media, το Δίκτυο Συνεργασίας Πανεπιστημίων Ανατολικής Μεσογείου και της Παρευξείνιας Ζώνης (BSEMAN) το Γραφείο Friedrich Ebert Stifung στην Κύπρο, την Royal Commonwealth Society (Παράρτημα Κύπρου) και το Global Semesters του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.