Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στρατηγικός εταίρος του προγράμματος ReInHerit
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του Horizon 2020
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παραμένοντας στην πρωτοπορία της αειφόρου και διατομεακής έρευνας και με έντονο το αίσθημα της διαγενεακής υποχρέωσης διαφύλαξης, προάσπισης και διάδοσης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμμετοχή της, ως στρατηγικού εταίρου, στο καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: “Redefining the Future of Culture Heritage: Creating an Innovative Model for Sustainability”, αναφερόμενο επίσης με το ακρωνύμιο ReInHerit.
Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται υπό τον συντονισμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 και τον υπο-πυλώνα ‘Culture beyond borders – Facilitating innovation and research cooperation between European museums and heritage’. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ, ενώ τούτο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα με κέντρο ενδιαφέροντος/διαχείρισης την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα μέσω του Καθηγητή Αχιλλέως Κ. Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Σχολής και της Καθηγήτριας Ειρήνης Σταματούδη.
Σε επίπεδο σχεδιασμού, το πρόγραμμα ReInHerit προτείνει ένα πρωτοποριακό πρότυπο αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κόμβος συντονισμού για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου, απαρτιζόμενου από επαγγελματίες του κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπειρογνώμονες σε θέματα τεχνικής διαχείρισης, ερευνητές, δημόσια μουσεία (κεντρικά ή αποκεντρωμένα, κρατικά, τοπικά, περιφερειακά), και φορείς που εκπροσωπούν χώρες, οι οποίες έχουν λάβει το Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (European Heritage Label).
Το ReInHerit φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την εκπόνηση και διαχείριση ενός πρωτοποριακού Ψηφιακού Κόμβου. Ο εν λόγω Κόμβος θα αποτελέσει αποθετήριo και δεξαμενή γνώσης, στον οποίον θα καταχωρίζονται εργαλεία και πόροι σχετιζόμενοι με την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την αναστήλωση, τη συντήρηση, τη δημιουργία γνωστικών εργαλειοθηκών, τη χρήση/επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου, τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης αγαθών — με δυο λόγια θα θεμελιώνει τους αναγκαίους όρους για την αειφόρο πολιτιστική διαχείριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, οι ακόλουθοι φορείς: από την Κύπρο, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (διαχειριστής) και το ερευνητικό κέντρο RISE (Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies)· από την Ελλάδα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ελλάδα) και η Μπλε Ασπίδα (Blue Shield)· από την Ιταλία, το Media Integration and Communication Center του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και το Consorzio Materahub Industrie Culturali e Creative· από την Ισπανία, η Asociación Arte Sostenible· από την Αυστρία, το Austrian Centre for Digital Humanities του Πανεπιστημίου του Graz και το Stadtmuseum Graz GmbH· από το Βέλγιο, το European Cultural Tourism Network· και από την Φιλανδία, το Arcada University of Applied Sciences.