Ημερίδα με θέμα «Αυτοάνοσα νοσήματα: Κλινικές και Διαγνωστικές Επιπτώσεις» Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι κλινικές και διαγνωστικές τους επιπτώσεις
Η τεχνολογία στην Ιατρική έχει αναπτυχθεί σε απίστευτο βαθμό. Παρόλ’ αυτά, τον τελικό λόγο εξακολουθεί να έχει τόσο ο άνθρωπος που χειρίζεται την τεχνολογία, όσο και ο άνθρωπος που ερμηνεύει τα αποτελέσματα, δηλαδή ο εργαστηριακός επιστήμονας και γιατρός. Συγκεκριμένα, όσο αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα, και σύμφωνα με τον Δρ. Ιωσήφ Τζόζεφ, Καθηγητή Ρευματολογίας, η διάγνωση βασίζεται σε τρείς πυλώνες: το ιστορικό του ασθενή, τη κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα του κλινικού εργαστηρίου. Αυτό επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα «Αυτοάνοσα νοσήματα: Κλινικές και Διαγνωστικές επιπτώσεις», που διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, Βιοϊατρικών και Κλινικών Εργαστηριακών Επιστημόνων (ΣΔΚΕΒΕ).
Η ημερίδα, που όπως τονίσθηκε τείνει να καταστεί θεσμός, απευθυνόταν σε φοιτητές των Θετικών επιστημών και μέλη του Συνδέσμου. Τονίζοντας τη σημασία της ημερίδας, ο κ. Χάρης Χαριλάου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, υπέδειξε πως «η εξέλιξη της Επιστήμης τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, οπότε η παραμικρή ολιγωρία από τον καθένα, τον καθιστά πεπαλαιωμένο και καμιά φορά επικίνδυνο ιδιαίτερα στον τομέα της κλινικοεργαστηριακής επιστήμης. Βάζουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στη συνεχή αναζήτηση και δίψα για αδιάκοπη επιμόρφωση στον τομέα της επιστήμης μας», κατέληξε.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την παθογένεια των αυτοάνοσων νοσημάτων σε μοριακό επίπεδο. Ενημερώθηκαν επίσης για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο.
Κατά τη δική του ομιλία, ο κ. Γεώργιος Μιτής, πρώην Διευθυντής του Ανοσολογικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τόνισε τη σημασία του κλινικού εργαστηρίου και την απόκτηση τεχνογνωσίας στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων.
Οι συμμετέχοντες, στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, είχαν την μοναδική εμπειρία ερμηνείας των αποτελεσμάτων μέσω εφαρμοσμένων παραδειγμάτων.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Στέλλα Νικολάου.