Κορωνοϊός: Τι ρόλο παίζει ο καιρός στην εξάπλωση της πανδημίας – Τι λέει νέα έρευνα

«Η μάσκα και η κοινωνική απόσταση είναι αποτελεσματικές, αλλά δεν είναι αρκετές για την εξάλειψη του παθογόνου», αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας

Ανεξαρτήτως από το αν φοράμε μάσκα και κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις, οι καιρικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία η υγρασία και ο άνεμος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πότε και και πού θα χτυπήσει ένα νέο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με κυπριακή έρευνα.

Ο Δημήτρης Δρικάκης από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας υποστηρίζει ότι, τα τρέχοντα μοντέλα πρόβλεψης για την πορεία της εξάπλωσης της νόσου, λαμβάνουν υπόψη μόνο δύο παράγοντες -το ποσοστό μετάδοσης του ιού και ανάρρωσης από αυτόν.

Ωστόσο, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα σχετικά με την υγρασία και τη θερμοκρασία μιας χώρας, ο Κύπριος επιστήμονας μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία του κορωνοϊού.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ετησίως δύο πανδημικά κύματα είναι αναπόφευκτα, επειδή συνδέονται άμεσα με αυτό που ονομάζουμε εποχιακές καιρικές συνθήκες», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ο Ταλίμπ Νμπουκ και ο Δημήτρης Δρικάκης από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δημιούργησαν ένα μοντέλο υπολογιστή που εξηγεί τις διακυμάνσεις του καιρού καθώς και τη συμπεριφορά των ιών, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

«Αυτός ο δείκτης «AIR» (Airborne Infection Rate) επικεντρώνεται στη συγκέντρωση σωματιδίων κορωνοϊού υπό διαφορετικές συνθήκες», όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τον δείκτη AIR σε δεδομένα για τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2020 στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Ρίο ντε Τζανέιρο και κατάφεραν να προβλέψουν το δεύτερο κύμα της νόσου Covid-19 σε αυτές τις πόλεις.

«Τα επιδημιολογικά μοντέλα πρέπει να ενσωματώνουν τις κλιματικές αλλαγές μέσω του δείκτη AIR», τονίζει ο Δημήτρης Δρικάκης και προσθέτει:

«Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η μάσκα και η κοινωνική απόσταση είναι αποτελεσματικές, αλλά δεν είναι αρκετές για την εξάλειψη του παθογόνου», αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Για το λόγο αυτό, όπως εξηγούν, οι αποφάσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την εφαρμογή του lockdown δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε δεδομένα που σχετίζονται με τα περιοριστικά μέτρα και τα χαρακτηριστικά του ιού, μιας και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο.

«Σε πανδημίες, όπου ο μαζικός και αποτελεσματικός εμβολιασμός δεν είναι διαθέσιμος, ο κυβερνητικός προγραμματισμός θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος λαμβάνοντας υπόψη τα καιρικά φαινόμενα με σχετικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», προσθέτει ο ερευνητής Ντμπουκ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Physics of Fluids», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα ήταν διαφορετικό στις χώρες που βρίσκονταν στο βόρειο Ισημερινό και σε αυτές που βρίσκονταν στο νότιο Ισημερινό.

Με βάση το μοντέλο των επιστημόνων προκύπτει ότι καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και η υγρασία μειώνεται, ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος.

 

Source: Κορωνοϊός: Τι ρόλο παίζει ο καιρός στην εξάπλωση της πανδημίας – Τι λέει νέα έρευνα