«Οιστός», Τεύχος 5
2023
Κυκλοφορία Νέων Βιβλίων
- ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια Νέα Εισαγωγή στην Ψυχολογική Θεωρία και Σύγχρονες Απόψεις
- Graphic Novel και Ολοκαύτωμα. Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
- Ο εαυτός μου και οι άλλοι
- Η μετέωρη θλίψη της ιστορίας
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Πυξίδα στη διδασκαλία και τη μάθηση
- Με το νήμα της εντοπιότητας: Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην κυπριακή παιδική και νεανική λογοτεχνία
ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια Νέα Εισαγωγή στην Ψυχολογική Θεωρία και Σύγχρονες Απόψεις
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο στην ελληνική των Sue Fletcher-Watson & Francesca Happé με τίτλο «ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια Νέα Εισαγωγή στην Ψυχολογική Θεωρία και Σύγχρονες Απόψεις» σε μετάφραση και επιμέλεια του Καθηγητή του Τμήματός μας Δημήτρη Στασινού.
Graphic Novel και Ολοκαύτωμα. Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ το βιβλίο με τίτλο «Graphic Novel και Ολοκαύτωμα. Διδακτικές Προτάσεις και Εφαρμογές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» των Γεωργίας Καραντώνα και Τασούλας Τσιλιμένη. Η Γεωργία Καραντώνα είναι μεταπτυχιακή απόφοιτος του Τμήματός μας και το βιβλίο στηρίζεται στη διπλωματική εργασία της που εκπονήθηκε το 2018 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διδακτική της Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Επιστήμες Αγωγής. Επόπτρια της διπλωματικής ήταν η Καθηγήτρια Τασούλα Τσιλιμένη που διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ο εαυτός μου και οι άλλοι
Οι στόχοι του 21ου αιώνα για τον πλανήτη μας, όπως έχουν οριστεί από διεθνείς συμφωνίες, στοχεύουν, ανάμεσα στα άλλα, στην αναδόμηση των εκπαιδευτικών συστημάτων με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση παιδιών και νέων σε οριζόντιες δεξιότητες. Τέτοιες δεξιότητες είναι η επίλυση προβλημάτων, η επικοινωνία, η συνεργασία και η κοινωνική αλληλεπίδραση. Η εκπαίδευση, τυπική ή άτυπη, καλείται να αναπροσαρμοστεί και να αναθεωρήσει τη μακρόχρονη έμφαση στη διδασκαλία στείρων γνώσεων, στοχεύοντας εξίσου στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των κοινωνικών-συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, ώστε το κάθε παιδί να μετασχηματιστεί σε έναν σκεπτόμενο και ψυχικά ανθεκτικό ενεργό πολίτη.
Η μετέωρη θλίψη της ιστορίας
H Δρ Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα μαζί με την κ. Αντωνία Πεδόνε επιμελήθηκαν το λεύκωμα «Η μετέωρη θλίψη της ιστορίας» του Λεύκιου Ζαφειρίου σε έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και της Έδρας Ουνέσκο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
«Η μετέωρη θλίψη της ιστορίας» αποτελεί μια περιδιάβαση που κάνει ο Λεύκιος Ζαφιερίου στα κατεχόμενα, έτσι όπως τα σωματοποίησε μέσω της ματιάς και του λόγου του. Αποτελεί μια «ιδιόρρυθμη καταγραφή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας», όπως αναφέρει καταληκτικά στον πρόλογό του στο λεύκωμα ο αείμνηστος καθηγητής αρχαιολογίας Καθ. Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος επέμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έγνοια να έρθει αυτό το λεύκωμα στο φως.
Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Πυξίδα στη διδασκαλία και τη μάθηση
Πώς η Εκπαιδευτική Ψυχολογία μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για να χαράξει «οπτικές γωνίες» θέασης αγκυροβολώντας σε θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και τη μάθηση; Το βιβλίο «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» (εκδόσεις Πεδίο, 2022) αποτελεί συλλογικό έργο που επιμελήθηκε ομάδα ακαδημαϊκών από το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι συγγραφείς των κεφαλαίων προέρχονται από διαφορετικά πεδία (ερευνητές, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί) παρέχοντας «διαφορετική» φωνή και θέαση σημαντικών θεμάτων στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. Η εστίαση κάθε κεφαλαίου παρέχει στοχευμένη θέαση ενός θέματος ή θεωρίας που αφορά τη μάθηση και τη διδασκαλία από την οπτική γωνία του κάθε συγγραφέα. Όλες οι «φωνές» μαζί αποτελούν μια όμορφη πολυφωνία για τους αναγνώστες.
Με το νήμα της εντοπιότητας: Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην κυπριακή παιδική και νεανική λογοτεχνία
Δεκαεπτά μελέτες από ειδικούς της παιδικής και νεοελληνικής λογοτεχνίας συγκεντρώνονται στον πρώτο επιστημονικό τόμο για τη σύγχρονη κυπριακή παιδική και νεανική λογοτεχνία με τίτλο «Με το νήμα της εντοπιότητας: Σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην κυπριακή παιδική και νεανική λογοτεχνία». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη λογοτεχνική παραγωγή του 21ου αιώνα, η οποία εκδίδεται σε ευρεία κλίμακα στον ελλαδικό χώρο, συνομιλεί δημιουργικά με το διεθνές λογοτεχνικό περιβάλλον και διακρίνεται για την ποιότητά της στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Ο παρών συγκεντρωτικός τόμος ανιχνεύει με τεκμήρια και εναργή στοιχεία τον τρόπο που το εξελικτικό νήμα της εντόπιας λογοτεχνίας υφαίνει τον ιστό της κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα, υπερβαίνοντας τα σύνορα της Κύπρου.
Ο τόμος αποτελεί έκδοση του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου με χορηγία του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου σε επιστημονική επιμέλεια της Δρ. Μαρίνας Ροδοσθένους-Μπαλάφα και της Δρ. Κατερίνας Καρατάσου.
Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο «Οιστός»