Μόνο η ιχνηλάτηση μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εκτροχιασμού και τοπικών locdown
Δώδεκα νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες η επιδημιολογική μονάδα του Υπουργείου Υγείας ύστερα από διεκπαιρέωση 3.147 εργαστηριακών ελέγχων. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων προήλθε από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, ενώ άλλα 5 κρούσματα σχετίζονται με την ομάδα του Εθνικού Άχνας, το cluster της όποιας αριθμεί μέχρι στιγμής 25 κρούσματα.
Τυχαίος έλεγχος
Από τη δειγματοληψία της Λάρνακας εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 16 κρούσματα. Τα τέσσερα εξ αυτών είχαν συμπτώματα και αντί να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό μετέβησαν για δειγματοληψία μέσω του προγράμματος, ενώ άλλα επτά άτομα είναι από το cluster του ΑΣΙΛ Λύσης και δύο ήταν στενές επαφές ποδοσφαιριστή. Το γεγονός αυτό αλλοιώνει το αποτέλεσμα του δειγματοληπτικού ελέγχου, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες διασποράς του ιού σε άλλα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο για δειγματοληψία.
Ενεργές εστίες
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Π» η λέκτορας Παιδιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Ζωή Πανά, η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο εμπνέει ανησυχία καθώς υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες επιμόλυνσης, με την ίδια να επισημαίνει ότι είναι υψίστης σημασίας η έγκαιρη ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ναι μεν είναι αναμενόμενη η ύπαρξη αναζωπυρώσεων του ιού, μιας και η κοινότητα άνοιξε και όλοι μας έχουμε επιστρέψει πίσω στις δραστηριότητές μας, ωστόσο η δρ Πανά τόνισε την ανάγκη για περιορισμό των επαφών και τήρηση των πρωτοκόλλων. Η ίδια μάλιστα επεσήμανε ότι δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα πρωτόκολλα και τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργείο, μιας και οφείλουμε να τα τηρούμε για διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν, και σύμφωνα με τη δρα Πανά είναι επαρκή για να μας προστατεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φτάνει να τηρούνται. Οι πολίτες οφείλουν να επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα, όπως έκαναν και στο παρελθόν, έτσι ώστε να μην χρειάζεται το κράτος να επιβάλλει ποινές. Όπως είπε η δρ Πανά, «το κράτος δεν είναι τιμωρός» και εναπόκειται στον κάθε πολίτη να τηρεί τα μέτρα. Σε δηλώσεις του στον «Π», ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, τόνισε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που προϋποθέτει τη συμφιλίωση των πολιτών με τα μέτρα.
Ιχνηλάτηση
Ιδιαίτερη σημασία έχει η τήρηση των πρωτοκόλλων όταν βρεθεί θετικό κρούσμα, αφού, όπως αποδείχθηκε, η έγκαιρη ιχνηλάτηση, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων και τη διεξαγωγή πολλών τεστ, διατηρούν την καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Όπως τόνισε η δρ Πανά, το κομμάτι των επαφών είναι σημαντικό, αλλά και δύσκολο να γίνει αν δεν υπάρξει συνεργασία των πολιτών. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα ενισχύθηκε με νέο προσωπικό το τμήμα ιχνηλάτησης, έτσι ώστε να γίνεται σωστά αλλά και γρήγορα η όλη διαδικασία και να αποφεύγονται φαινόμενα μη τήρησης των διαδικασιών από πολίτες που σπάνε την καραντίνα και προβαίνουν στη μοριακή εξέταση ιδιωτικά.
Εντατικοί έλεγχοι
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, η αύξηση των κρουσμάτων στους χώρους εργασίας προβληματίζει ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου έθεσε ενώπιον των αρμόδιων πρόταση για ορισμό επιτηρητών των μέτρων σε κάθε επιχείρηση, ωστόσο, στο παρόν στάδιο το υπουργείο επικεντρώνεται στον εντατικό έλεγχο. Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Ιωάννου αναμένεται να θέσει πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για αγορά υπηρεσιών 20 ατόμων για ενίσχυση των προσπαθειών επιτήρησης των μέτρων που λαμβάνει η κάθε επιχείρηση. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας αρχίζει από τις 7 Οκτωβρίου διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Τοπικά μέτρα
Πέραν των κρουσμάτων από τις αλυσίδες μετάδοσης στη Λάρνακα, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση των θετικών περιστατικών και στην επαρχία Λεμεσού, όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 2 αλυσίδες μετάδοσης. Όπως υπογράμμισε ο δρ Καραγιάννης, ακόμη είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε όλη την Κύπρο, χωρίς να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προς το παρόν οφείλουμε να αναμένουμε για να δούμε εάν τα μέτρα στη Λάρνακα θα αποδώσουν και στη συνέχεια, εάν καταστεί αναγκαίο, θα ληφθούν τοπικά μέτρα και σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής τα δείγματα που λήφθηκαν από την τυχαία δειγματοληψία στην επαρχία Λάρνακας δεν δείχνουν να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, με τον δρα Καραγιάννη να υποστηρίζει ότι τα σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αναμενόμενα μέχρι να ιχνηλατηθούν πλήρως οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού.
Ανησυχία στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, κακή παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, με το Υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει χθες 3 θανάτους και 354 νέα περιστατικά κορωνοϊού, τα πλείστα στην περιοχή της Αττικής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιφέρεια Αττικής, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα να σημειώνει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας των κακών επιδημιολογικών στοιχείων, όπως είναι ο αριθμός των διασωληνώσεων, η ηλικιακή κατανομή και η θνησιμότητα. Με βάση τις προβλέψεις των επιδημιολόγων, η εικόνα της χώρας αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού θα ξεπερνά καθημερινά τα 400 και τον Δεκέμβριο τα 700.
Source: Μόνο η ιχνηλάτηση μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εκτροχιασμού και τοπικών locdown