Νέα έρευνα: Ακόμα και με μάσκα εκτοξεύονται τα σταγονίδια σάλιου ανθρώπου που βήχει
Σταγονίδια σάλιου μπορεί να «ξεφύγουν» από μάσκα και να πεταχτούν σε απόσταση ακόμη και ενός μέτρου εάν βήχει αυτός που φοράει τη μάσκα, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα στην Κύπρο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να μελετήσουν την εκτίναξη σταγονιδίων από έναν άνθρωπο που φοράει μάσκα, αλλά βήχει κατ’ επανάληψη.
Ωστόσο, σε περίπτωση βήχα δίχως μάσκα, τα σταγονίδια σάλιου μπορούν να φτάσουν σε απόσταση έως και έξι μέτρων μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη του ίδιου επιστήμονα και της ερευνητικής ομάδας του.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Physics of Fluids» δείχνει ότι εάν ο βήχας είναι επαναλαμβανόμενος, μειώνεται η αποτελεσματικότητα της μάσκας καθώς «ξεφεύγουν» από το πλάι περισσότερα σταγονίδια.
Η ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Δρικάκη από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίζεται σε μοντέλο με πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις.
Η αποτελεσματικότητα της μάσκας μειώνεται όσο συνεχίζεται ο βήχας και έπειτα από δέκα «κύκλους» βήχα, η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί κατά 8%, ποσοστό που αυξάνεται με βήχα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστή η ποσότητα του ιού και η χρονική διάρκεια έκθεσης που χρειάζεται για να μολυνθεί κάποιος, ενώ πιθανότατα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όσον αφορά το μέγεθος των εκτοξευόμενων σωματιδίων με τον βήχα, η διάμετρός τους είναι μεγαλύτερη όταν κανείς δεν φοράει μάσκα. Επίσης η συγκέντρωση των σταγονιδίων στον αέρα αυξάνεται σταδιακά όταν δεν γίνεται χρήση μάσκας.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να γίνεται καλή προσαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, καθώς ακόμη και όταν είναι σφιχτή, υπάρχουν πάντα μικρά ανοίγματα γύρω-γύρω που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφυγή σταγονιδίων μολυσμένων με τον ιό.
«Η χρήση μάσκας δεν παρέχει πλήρη προστασία. Συνεπώς η τήρηση αποστάσεων παραμένει ουσιώδης» τόνισε ο Δρικάκης.