Παρουσίαση Ακαδημαϊκού Τόμου: «Οι μαθητικές φωνές για τη συμπερίληψη και τη διαπολιτισμικότητα»
Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την παρουσίαση του ακαδημαϊκού τόμου «Οι μαθητικές φωνές για τη συμπερίληψη και τη διαπολιτισμικότητα» και ανακήρυξη του Δρ Αιμίλιου Α. Σολωμού ως Επίτιμου Διευθυντή της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ακαδημαϊκού τόμου με τίτλο «Οι μαθητικές φωνές για τη συμπερίληψη και τη διαπολιτισμικότητα» την επιμέλεια του οποίου είχαν οι Δρ Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η παρουσίαση του ακαδημαϊκού τόμου έγινε από τη Δρ Μύρια Βασιλείου, Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) η οποία παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του τόμου και των επιμέρους κεφαλαίων.
Το βιβλίο, αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, καθώς είναι το πρώτο έργο που ασχολείται με τις μαθητικές φωνές και την αυτενέργεια στη διαπολιτισμική και συμπεριληπτική εκπαίδευση. Είναι πηγή γνώσης για εκπαιδευτικούς, ερευνητές και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη συμβολή των μαθητικών φωνών στη διαμόρφωση μιας πιο συμπεριληπτικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, οι συγγραφείς εξετάζουν τις μαθητικές φωνές ως εργαλείο διερεύνησης των αντιλήψεων των παιδιών για τη συμπερίληψη και τη διαπολιτισμικότητα. Αναλύουν τις μαθητικές φωνές αναφορικά με τις έννοιες της περιθωριοποίησης, της συμπερίληψης και του πλουραλισμού, ενώ προσεγγίζουν το ζήτημα της ενδυνάμωσης των μαθητικών φωνών για τη συμπεριληπτική και διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Στο δεύτερο μέρος, οι συγγραφείς προσεγγίζουν τις μαθητικές φωνές ως εργαλείο βελτίωσης των διαπολιτισμικών και συμπεριληπτικών πολιτικών και των σχολικών πρακτικών. Αναλύουν τις μαθητικές φωνές για τη βελτίωση της πολιτικής και πρακτικής της διαπολιτισμικής και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, αλλά και για τη διαπολιτισμική και συμπεριληπτική ανάπτυξη των σχολείων, ενώ αποκωδικοποιούν τους άτυπους ηγετικούς ρόλους που δύνανται να διαδραματίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε πλουραλιστικά περιβάλλοντα.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, οι συγγραφείς εστιάζουν στην αξιοποίηση δημιουργικών μεθοδολογικών εργαλείων για την ενδυνάμωση της μαθητικής φωνής για τη συμπερίληψη και τη διαπολιτισμικότητα. Αναλύουν τη χρήση μεθόδων όπως οι λαϊκές ιστορίες, η συνεργατική αφήγηση, το σχέδιο και η συνεργατική τέχνη.
Την αντιφώνηση του ακαδημαϊκού τόμου έκανε η Δρ Χριστίνα Χατζησωτηρίου, τονίζοντας ότι «Οι μαθητικές φωνές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα που θα μας κατευθύνει στον κόσμο του πλουραλισμού και της αλληλοκατανόησης. Κάθε φωνή, κάθε ιστορία, αντιπροσωπεύει έναν πολιτισμό, μια προέλευση, μια σειρά από αξίες που αξίζει να ακουστούν και να κοινοποιηθούν…. Ας στηρίξουμε λοιπόν αυτές τις φωνές, ας τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν και ας ακούσουμε με προσοχή. Μαζί με τα παιδιά, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ομορφότερο και πιο δίκαιο.»
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανακήρυξε τον Δρα Αιμίλιο Α. Σολωμού Επίτιμο Διευθυντή της Έδρας. Ο Δρ Σολωμού έχει διατελέσει Διευθυντής της Έδρας UNESCO από το 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και έχει συμβάλει σημαντικά στο έργο και στην προώθηση των αξιών της.
Η εκδήλωση ήταν μια σημαντική επιτυχία για την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην προώθηση της εκπαίδευσης για την ειρήνη και τη διαπολιτισμική κατανόηση.
Ο ακαδημαϊκός τόμος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διάδραση.