Πως επηρεάζεται το safepass σου αν είσαι κρούσμα
Όλες οι πληροφορίες για τα νέα μέτρα
Της Ιωάννας Κυριάκου
Οριστικό τέλος στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα οι υγειονομικές αρχές με θετικά κρούσματα κορωνοϊού που «έσπαζαν» την καραντίνα αφού το safepass τους παρέμενε σε ισχύ, ήρθε να βάλει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Συγκεκριμένα το Υφυπουργείο ανακοίνωσε την Τετάρτη (19/01) την προσωρινή ανάκληση της εγκυρότητας των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών που αφορούν σε εμβολιασμό και νόσηση ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικά στη νόσο Covid-19, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένουν υπό υποχρεωτικό περιορισμό ή αυτοπεριορισμό.
Πώς θα ακυρώνεται το safepass
Ερωτηθείσα για το πώς θα γίνεται το «μπλοκάρισμα» των safepass των θετικών κρουσμάτων, η Λειτουργός Επικοινωνίας του Υφυπουργείου κ. Νάσια Ζαντή δήλωσε στην «Κ» ότι έχουν ενωθεί οι βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υγείας όπου περνιούνται τα θετικά κρούσματα με τη βάση δεδομένων του EUDCC, κάτι το οποίο θα αναγνωρίζει αυτόματα το όνομα του θετικού κρούσματος και θα ακυρώνει το safepass για το χρονικό διάστημα που πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα. Επίσης, δεν θα επιτρέπει στον πολίτη την έκδοση νέου safepass για την περίοδο του υποχρεωτικού περιορισμού. Εάν κάποιος πολίτης επιχειρήσει να «σπάσει» την καραντίνα, κατά τη διενέργεια του ελέγχου με την εφαρμογή CovScan, η σήμανση θα γίνεται κόκκινη εάν ο πολίτης έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της εφαρμογής CovScan Cyprus και η διασφάλιση αξιόπιστων αποτελεσμάτων ελέγχου είναι ότι η εφαρμογή διαθέτει εθνικούς κανόνες ελέγχου και κλειδιά (Trusted Public Keys) τα οποία πρέπει να ενημερώνονται (updated) μια φορά την ημέρα. Η τελευταία ημερομηνία και ώρα ενημέρωσης αναγράφεται στο τέλος των Ρυθμίσεων (Settings) της εφαρμογής, κάτω από την επιλογή Επαναφόρτωση (Reload). Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται καμία ημερομηνία (ή αν η ημερομηνία δεν είναι η σημερινή), οι χρήστες καλούνται να ελέγξουν τη συνδεσιμότητα της εφαρμογής με το διαδίκτυο και να ξαναδοκιμάσουν.
Γιατί δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα
Ο λόγος που το πιο πάνω μέτρο δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα εναπόκειται στις οδηγίες που δοθήκαν από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία του EUDCC, καθώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβανόταν η εν λόγω λειτουργία. «Λόγω του ότι η κατάσταση στη χώρα μας έφτασε σε αυτό το σημείο, αναγκαστήκαμε να το εφαρμόσουμε σε εθνικό επίπεδο», διευκρίνισε η κ. Ζαντή.
Καμία ατομική ευθύνη
Σε επικοινωνία μας τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με την επιδημιολογική ομάδα μας αναφέρθηκε ότι η εν λόγω ρύθμιση αποφασίστηκε αφού πλέον «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην ατομική ευθύνη». Μιλώντας στην «Κ» ο Λειτουργός Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου υποστήριξε ότι υπήρξε άμεση ρύθμιση από το Υφυπουργείο Έρευνας προκειμένου να αποκλειστούν τα άτομα που «σπάζουν» την καραντίνα και διακινούνται ελεύθερα, αφού, όπως είπε, η ατομική ευθύνη δεν είναι αρκετή. Πρόσθεσε παράλληλα ότι ακόμη ένας λόγος που εφαρμόστηκε το μέτρο αφορά στο ότι πλέον μπορεί να νοσήσει με κορωνοϊό ο οποιοσδήποτε, εμβολιασμένος και μη.
Από την πλευρά του το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, τόνισε ότι το εν λόγω φαινόμενο προκάλεσε έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές καθώς «όταν υπάρχει τόση ανευθυνότητα εκ μέρους κάποιων πολιτών για να σπάσουν τη καραντίνα σημαίνει ότι επιδεικνύουν ανευθυνότητα και ως προς την τήρηση των μέτρων, κάτι το οποίο αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα». Τόνισε παράλληλα ότι το μέτρο θα λειτουργήσει νοουμένου ότι θα πραγματοποιούνται σωστά οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τους χώρους εστίασης και τα νυχτερινά κέντρα.
Source: Πως επηρεάζεται το safepass σου αν είσαι κρούσμα, must