Από τελειόφοιτους φοιτητές Interior Design του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Έξι τελειόφοιτοι φοιτητές του προγράμματος Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων (Interior Design) του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την αναμόρφωση αγροτουριστικού ξενοδοχειακού καταλύματος στην Τόχνη της επαρχίας Λάρνακας. Ερεύνησαν, διαβουλεύτηκαν και, τέλος, συνέθεσαν την πρόταση τους, με γνώμονα τον σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη σωστή λειτουργικότητα των χώρων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες και οι ένοικοι του ξενοδοχείου.
«Το μάθημα Σχεδιασμός Ξενοδοχείων – Αγροτουρισμός του προγράμματος, φιλοδοξεί να φωτίσει και να επικοινωνήσει τις διαφορετικές όψεις στον σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου στους φοιτητές», εξήγησε η Κίκα Ιωάννου Καζαμία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το μάθημα εξερευνά τη διαφορετική συμβολή των εμπλεκομένων μερών και το πως αυτοί βλέπουν τον σχεδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσης προβάλει την ανάγκη της απόκτησης εξειδίκευσης για τον καθορισμό των αναγκών των επισκεπτών του ξενοδοχείου, προωθώντας τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, που πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες του επισκέπτη, αλλά και στη βιωσιμότητα τους.
«Το πρόγραμμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων προσφέρει στους φοιτητές ένα δυνατό υπόβαθρο σε θεωρητικά και τεχνικά θέματα του σχεδιασμού των χώρων, ενώ αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη, την έκφραση και τη δυνατότητα της αυτόνομης μάθησης», υπέδειξε η Άννα Ευσταθίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και συντονίστρια του προγράμματος. «Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο στούντιο σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και περιλαμβάνει μαθήματα σε διάφορα γνωστικά πεδία, όπως ιστορία και θεωρία, τεχνολογία, περιβάλλον, και οπτική επικοινωνία», κατέληξε.
Μια από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν ήταν βασισμένη στις παραδοσιακές τεχνικές της καλαθοπλεχτικής. Μια άλλη πρόταση, χρησιμοποίησε και επαναδημιούργησε μοτίβα από παραδοσιακά κεντήματα. Ακόμη μια άλλη πρόταση βασίστηκε στην ιδέα του αισθήματος της οικειότητας που κάποιος νιώθει όταν επισκέπτεται παραδοσιακούς χώρους, παρουσιάζοντας ‘φωλιές’ φτιαγμένες από καλάμι για σκίαση στον εξωτερικό χώρο και για ανάπαυση στον εσωτερικό.
Στην παρουσίαση των προτάσεων των φοιτητών παραβρέθηκε ο Σοφρώνης Ποταμίτης, διευθυντής του αγροτουριστικού ξενοδοχείου, που επισήμανε ότι θα διαβουλευτεί με τους φοιτητές και τις καθηγήτριες τους, ώστε να προωθηθούν διαδικασίες αναμόρφωσης του ξενοδοχείου.