Σε δίλημμα μετά το Brexit για σπουδές; Η Κύπρος η ιδανικότερη επιλογή
Η Μεγάλη Βρετανία είναι και επίσημα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σαφώς είναι ένα δεδομένο πρωτόγνωρο για όλη την Γηραιά Ήπειρο. Επηρεάζονται όλοι οι τομείς (εμπόριο, βιομηχανία, ταξίδια, μεταφορές, πολιτική, υγεία, εκπαίδευση και όχι μόνο) και αρκετά πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει ριζικά. Μάλιστα, ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια το πώς θα καθοριστεί το ύψος των διδάκτρων και τι επιπτώσεις θα έχει το Brexit στο συνολικό κύρος των βρετανικών πανεπιστημίων. Σε συνάρτηση με το επίπεδο ακαδημαϊκής ποιότητας και το ύψος των διδάκτρων των κυπριακών πανεπιστημίων, η Κύπρος είναι πλέον η ιδανικότερη επιλογή για όσους βρίσκονται σε δίλημμα για το πού θα σπουδάσουν.
Νέα δεδομένα
Πολλά πανεπιστήμια στη Βρετανία έχουν αυξήσει τα δίδακτρά για τους Ευρωπαίους φοιτητές στα επίπεδα φοιτητών από τρίτες χώρες. Και φυσικά, από τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχει ούτε το ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο για τους νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των διδάκτρων που θα έχει το κάθε πανεπιστήμιο. Πέραν των διδάκτρων, υπάρχει ακόμη ένα πιο πρακτικό και πιο σοβαρό πρόβλημα για όσους θέλουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία και δεν είναι άλλο από τη βίζα, αφού πλέον είναι απαραίτητη για να σπουδάσεις, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση. Αξίζει δε να σημειωθεί πως δεν μας καλύπτει ούτε το βρετανικό σύστημα υγείας, συνεπώς και η ασφάλεια υγείας είναι ένα επιπλέον κόστος για τον φοιτητή.
Γιατί όχι Κύπρο;
Πλέον τα πανεπιστήμια στην Κύπρο ανταγωνίζονται ισάξια με τα βρετανικά και εδώ μπορεί ο καθένας να αποκτήσει πτυχίο με κύρος και μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία στα πρότυπα του εξωτερικού. Κι αν δεν σας πείθουμε, ας πάρουμε για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για το οποίο οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Το πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαθέτει πέραν των 12 χιλιάδων φοιτητών (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) από 5 ηπείρους, είναι νούμερο ένα παγκοσμίως στην τεχνολογία blockchain και το ψηφιακό νόμισμα, είναι ανάμεσα στα χίλια κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, 76ο παγκοσμίως στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός και ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και στα κορυφαία 100 της ΕΕ στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών, σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education University Rankings για το 2021. Βρίσκεται επίσης ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (QS University Rankings 2021), είναι αναγνωρισμένο για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Impact Ranking 2020) και είναι βραβευμένο με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Rating System).
Είναι επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, ενώ διαθέτει πέραν των 100 πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών. Κι όλα αυτά σε μια ζηλευτή πανεπιστημιούπολη που έχει 20 κτήρια στη Λευκωσία, μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε ένα κέντρο φοιτητών.
Κόστος ζωής
Πέραν των πιο πάνω, σημαντικό είναι πλέον και το κόστος της φοιτητικής ζωής. Συγκρίνοντας, για παράδειγμα, το κόστος των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με το κόστος σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής, καθώς και άλλα βασικά έξοδα ζωής, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως στην πρώτη περίπτωση τα συνολικά έξοδα είναι κατά 30% με 50% χαμηλότερα. Επομένως, το κόστος σπουδών στην Κύπρο αποτελεί μια πολύ συμφέρουσα επιλογή για όσους βρίσκονται ενώπιον αυτού του διλήμματος.
Πανεπιστήμιο από τον τόπο σου
Δεν είναι τυχαίο πως οι φοιτητές επιλέγουν τα κυπριακά πανεπιστήμια και υπάρχουν πολλοί λόγοι να τα επιλέξει κανείς, αφού δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα βρετανικά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα βρει κανείς όλους τους αναγνωρισμένους κλάδους σπουδών, ενώ ως πανεπιστήμιο φημίζεται και για τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Και ας μην ξεχνάμε και το γεγονός πως υπάρχουν συνεργασίες με διακεκριμένα διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η πρώτη και μεγαλύτερη σχολή ιατρικής δημιουργήθηκε στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και St George’s, University of London. Σήμερα, η Ιατρική Σχολή προσελκύει περισσότερους από φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο όμως δεν συνεργάζεται μόνο με το εν λόγω ίδρυμα. Διατηρεί συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την παροχή ενός διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών σε ένα Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ υπάρχουν και με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κοινά προγράμματα όπως το Μεταπτυχιακό στη Νομική της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων και το Μεταπτυχιακό στην Τραπεζική, Λογιστική και Χρηματοοικονομική.
Λευκωσία: Μια σύγχρονη φοιτητούπολη
Και αν σας προβληματίζει το κατά πόσο η Κύπρος είναι τόπος για σπουδές; Η πρωτεύουσα έχει γίνει με την παρουσία φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο μία πόλη γεμάτη ζωντάνια και πολυπολιτισμικότητα. Δημοφιλής τόπος διαμονής για 20,000 και πλέον φοιτητές, η πόλη παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον για κάθε ηλικία και φύλο, καθώς συνδυάζει κάθε είδους εκδηλώσεις, αξιοθέατα, αγορές, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους τέχνης και πολιτισμού που ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις. Η μοναδική της ποικιλομορφία την καθιστούν μία φιλόξενη φοιτητούπολη για όλους όσοι ψάχνουν να ζήσουν μια συνολική φοιτητική εμπειρία και η Έγκωμη, όπου βρίσκεται η υπερσύγχρονη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευωσίας, για την οποία έχουν επενδυθεί περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα περιοχής που αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες του φοιτητικού πληθυσμού που κατοικεί εκεί.
Απαντώντας στο ερώτημα λοιπόν, ναι! Η Κύπρος είναι ιδανικός προορισμός για σπουδές, απλά οι πλείστοι δεν την έχουμε ακόμα ανακαλύψει ως τέτοια. Σημειώστε δε πως η Λευκωσία αναδείχθηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη μικρού πληθυσμού για το ανθρώπινο δυναμικό (επίπεδο εκπαίδευσης) και τον τρόπο ζωής, ξεπερνώντας πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, η Οξφόρδη, η Γενεύη και η Βασιλεία, σύμφωνα με τους Financial Times.
Source: Σε δίλημμα μετά το Brexit για σπουδές; Η Κύπρος η ιδανικότερη επιλογή