Στη σκιά κατάθλιψης και αγχώδων διαταραχών λόγω μέτρων

Ως τη σταγόνα σε ένα ποτήρι που τείνει να ξεχειλίσει εδώ και μήνες, περιγράφει στον «Φ» κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ψυχίατρος και επίτιμος επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δρ. Γιώργος Μικελλίδης. Ανάμεσα τους η αποστολή μηνύματος (SMS) και μάλιστα με χρονικό περιορισμό, την οποία χαρακτήρισε ως ένα λανθασμένο μέτρο. Ακόμη, θεωρεί πως η υποχρεωτική διεξαγωγή rapit test δίχως περιθώριο επιλογής και ο αποκλεισμός των πολιτών από τα μονοπάτια της φύσης, εντείνουν τα αρνητικά συναισθήματα. «Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που δεν έχει επηρεαστεί ο ψυχικός του κόσμος. Καθημερινά χτυπά την πόρτα η αγανάκτηση, η μελαγχολία, η καταπίεση. Δεν είναι εύκολο», υπογράμμισε.

«Ζούμε σε μια ανοιχτή φυλακή, με curfews, περιορισμούς, καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Επηρεάστηκαν όλες οι ηλικίες, από τα τρίχρονα παιδιά έως τους 90χρονους ενήλικες. Ο κόσμος νιώθει έντονα συναισθήματα μελαγχολίας, άγχους και αγανάκτησης. Πράγμα για το οποίο ευθύνονται και τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, τα οποία κάποτε αμφιταλαντεύονται ή ακόμη παρουσιάζουν δυο σταθμά ή και αλλαγές τις τελευταίες στιγμής τόσο από την επιδημιολογική ομάδα όσο και από την Κυβέρνηση. Οι πολίτες περνούν από στάδια φόβου και πανικού ήδη από το Μάρτιο, όπου ανακοινώθηκαν», ανέφερε.

Ο κ. Μικελλίδης χαρακτήρισε ως λανθασμένη πολιτική την εφαρμογή αποστολής μηνύματος (SMS) με σκοπό την εξασφάλιση κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης. «Το θεωρώ λανθασμένο μέτρο από πολλές απόψεις. Δεν λαμβάνει υπόψη και την ψυχολογία των ανθρώπων. Αυτό διότι έρχεται να επιβάλει ακόμη ένα μέτρο ελέγχου και καταπίεσης. Μια ψυχαναγκαστική διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθεί το κάθε άτομο για να βγει από το σπίτι του. Ακόμη, δίνεται η αίσθηση στον κόσμο, ότι το κράτος ως αρπακτικό είναι έτοιμο να του επιβάλει κάποιο πρόστιμο. Γεγονός που ενισχύεται και από περιστατικά όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα σε ανθρώπους που έστειλαν λάθος το SMS. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι το εν λόγω μέτρο δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, οι οποίες το πιθανότερος να παρουσίασαν και χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Λόγου χάρη, στη Βρετανία ή στη Γερμανία δεν γίνεται χρήση του SMS».

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι το εν λόγω μέτρο «είναι αφάνταστα καταπιεστικό» καθώς συνδυάζεται και με τον χρονικό περιορισμό των τριών ωρών. «Δεν γίνεται να μην μπορείς να βγεις από το σπίτι σου. Να διερωτάσαι αν θα είναι εντάξει να πετάξεις τα σκουπίδια σου δίχως SMS ή να πας ως το περίπτερο να αγοράσεις γάλα», είπε και πρόσθεσε: «Κάποια πράγματα είναι εξωφρενικά ή δεν είναι τεκμηριωμένα ή είναι αμφιλεγόμενα. Όπως η διεξαγωγή υποχρεωτικού rapit test. Ο κόσμος αντιδρά. Οι νομικοί εκφράζουν την άποψη ότι ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικό μέτρο και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι επιφυλακτικός για τη διεξαγωγή υποχρεωτικού rapit test. Θα περνάει μια φορά την εβδομάδα ο πληθυσμός της Κύπρου από αυτή τη διαδικασία. Είναι ψυχοφθόρο. Είναι ακόμη ένας τρόπος καταπίεσης και επιβολής, χωρίς να υπάρχει επιλογή».

Σχετικά με τον αποκλεισμό των πολιτών από τα μονοπάτια της φύσης, ανέφερε ότι «και πάλι το κράτος και η Πολιτεία έρχεται να εναντιωθεί, με τρόπο εκδικητικό, στο γεγονός ότι ο κόσμος μαζεύτηκε μια – δύο μέρες στην Πλατεία Τροόδους. Επίσης, επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει την κατάσταση, έρχεται αυτό το μέτρο. Δεν δικαιολογείται αυτή η αυστηρότητα. Επικαλούμαστε συχνά άλλες χώρες για τα μέτρα. Ε, λοιπόν δεν υπάρχει άλλη χώρα που να περιορίζει τους ανθρώπους να περπατήσουν στη φύση».

Δέσποινα Ψύλλου

Source: Στη σκιά κατάθλιψης και αγχώδων διαταραχών λόγω μέτρων