Συγκινητική εκδήλωση για την Κερύνεια από την Έδρα UNESCO του Παν. Λευκωσίας
Το δράμα της παράνομης κατοχής της Κερύνειας από τον Τουρκικό στρατό, από το 1974 ως και σήμερα, ξεδιπλώθηκε σε συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν τη βδομάδα που πέρασε από κοινού, ο Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας μαζί με την Έδρα UNESCO και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.
Παρουσία πολλών Κερυνειωτών, μελών του εν λόγω Ομίλου, ακαδημαϊκών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τονίστηκε η ανάγκη για την διατήρηση και την διάδοση της Ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κερύνειας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Αιμίλιος Σολωμού, Διευθυντής της Έδρας UNESCO και τα μέλη του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας Ελένη Καλαβά (Πρόεδρος), Θεοφανώ Χιωτέλλη Κυπρή (πρώην Πρόεδρος), Φιλόλογος – Ερευνήτρια, Άννα Νεοφύτου (Γραμματέας) Φιλόλογος, και Γιαννάκης Γαλακτίου (Αντιπρόεδρος), Φυσικομαθηματικός.
«Μέσα από την προσφυγιά, η συνεισφορά του Ομίλου έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη γνώση και τον πολιτισμό μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δρ. Σολωμού. Η κυρία Καλαβά από τη μεριά της δεν έκρυψε τη χαρά της για τη σημαντική παρουσία φοιτητών στην εκδήλωση, η οποία συμβάλλει στο «να μαθαίνουν οι νέοι μας την ιστορία του τόπου», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.
Για τις ρίζες του αρχαίου ελληνισμού μίλησε η κ. Θεοφανώ Κυπρή, κάνοντας εκτενή αναφορά μέσα από εικόνες της Κερύνειας του τότε αλλά και των νεότερων χρόνων. Παράλληλα ανέφερε πως οι εκκλησίες και τα άλλα μνημεία του ελληνοκυπριακού πολιτισμού βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο.
Εκ μέρους της κας Νεοφύτου, ανέλαβε να παρουσιάσει την ομιλία της η κα. Αυγή Πάρπα μνημονεύοντας το έργο του Κερυνειώτη εκπαιδευτικού και λογοτέχνη Φρίξου Βράχα.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική αναδρομή, ο κος. Γιαννάκης Γαλακτίου παρουσίασε προσωπικές ιστορίες που περιέγραφαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ανάπτυξη του λιμανιού της Κερύνειας ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1974.
Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Επαρχίας Κερύνειας», που συνδιοργανώνουν αυτή την εποχή Δήμοι και οργανώσεις της κατεχόμενης Επαρχίας Κερύνειας. Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε Έκθεση των εκδόσεων του Ομίλου και Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Η Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κερύνειας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας δώρισε μια σειρά από τις 45 συνολικά εκδόσεις του στη βιβλιοθήκη της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.