Συνεργασίες και ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο
Μία άκρως διαφωτιστική διάλεξη με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, έδωσε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Δρ Amin Tarzi, Διευθυντής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του Marine Corps University στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προσκεκλημένος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων ο Δρ Tarzi σημείωσε ότι παρά τους διάφορους ανταγωνισμούς ο κίνδυνος ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μεγάλος. Αντιθέτως, σημείωσε ότι στην περιοχή του Περσικού Κόλοπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος με οποιανδήποτε αφορμή.
Ο ομιλητής εστίασε στην ενεργειακή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις εμπλεκόμενες χώρες. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Τουρκία υπογραμμίζοντας ότι το ρήγμα που παρατηρείται στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση δεν είναι μόνο θέμα Ερντογάν. Έτσι δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει στην μετά-Ερντογάν εποχή. Στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη νέο-Οθωμανική πολιτική της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πολιτική της Άγκυρας για το Κυπριακό καθώς και η προσπάθεια ελέγχου στην Ανατολική Μεσογείου.
Ο ομιλητής υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε χώρες που μεταξύ τους έχουν σημαντικές διαφορές, φέροντας ως παράδειγμα τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Σίγουρα αυτή η συνάντηση των Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν θα λύσει τις Ελληνοτουρκικές διαφορές, όμως τουλάχιστον εγκαθιδρύει έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες», τόνισε.
Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου δια μέσου των αιώνων. Αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες που δημιουργούνται, στην πολιτική της Τουρκίας καθώς την σταδιακή απομάκρυνση της Άγκυρας από τη Δύση η οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η Μέση Ανατολή είναι η πιο ασταθής περιοχή στον κόσμο γεγονός το οποίο επηρεάζει και την Ανατολική Μεσόγειο.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Hubert Faustman, Καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.