Συνταγματικός ή όχι ο εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test; (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονη είναι η διχογνωμία στους νομικούς κύκλους για τον υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο των εργαζομένων με την μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Μιλώντας στην εκπομπη «ALPHA Καλημέρα» ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, κατά πόσο είναι η καλύτερη μέθοδος, κάτι που έχει να κάνει με τις εισηγήσεις των ειδικών που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας και δεύτερο, το νομικό ζήτημα.

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης – Κοσμήτορας Νομικής Σχολής

«Η δική μου θέση είναι ότι εν προκειμένω δεν έχουμε κάποια επέμβαση επί της σωματικής ακεραιότητας κάποιο…Εκείνο που έχουμε πράγματι είναι ότι έχουμε έναν περιορισμό στην ιδιωτική ζωή κάποιου.»

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έρχεται κάποιος να κάνει υποχρεωτικά το τεστ στον εργαζόμενο, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο, αλλά τον «υποχρεώνει» με έμμεσο τρόπο μέσω των συνεπειών που συνεπάγεται η μη διενέργεια του τεστ.

Ο κ. Αιμιλιανίδης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων είναι η αναγκαιότητα αλλά και η αναλογικότητα του μέτρου.

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης – Κοσμήτορας Νομικής Σχολής

«Το ζήτημα εδώ πέρα είναι κατά πόσο αυτό το ζήτημα του τεστ είναι μια ήπια μορφή συγκριτικά για παράδειγμα με το lockdown ή άλλους περιορισμούς; Κατά την άποψή μου προφανώς και είναι. Αντί να τίθεται ζήτημα να κλείνουν οι εργασίες, ο σκοπός είναι να μπορεί ο εργαζόμενος να πάει στην δουλειά του νοουμένου ότι κάνει το τεστ.»

Συνεπώς η αρχή της αναλογικότητας εδώ τηρείται, σε αντίθεση με άλλα μέτρα, συμπλήρωσε ο κ. Αιμιλιανίδης. Κατά τον ίδιο θα πρέπει να ερμηνεύεται το μέτρο, με βάση τον συγκεκριμένο χρόνο και τις συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς προκύπτει σύγκρουση δικαιωμάτων.

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης – Κοσμήτορας Νομικής Σχολής

«Δεν μπορεί να είναι επιτρεπτός σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο. Έχει καθήκον η επιστημονική ομάδα, πρωτίστως, και η πολιτική εξουσία να προσκομίσει τα αναγκαία στοιχεία, και για λόγους διαφάνειας, γιατί θεωρεί ως απολύτως αναγκαίο αυτό το μέτρο.»

Σε κάθε περίπτωση, ο όποιος περιορισμός δικαιώματος γίνεται μέσω νόμου. «Εντούτοις, δεν αποκλείεται από την νομολογία σε όλες τις περιπτώσεις να επιβληθεί περιορισμός με Διάταγμα νοουμένου ότι προβλέπεται η βάση αυτού του περιορισμού στο νόμο που εξουσιοδοτεί το Διάταγμα που εκδίδεται» είπε ο κ. Αιμιλιανίδης, προσθέτοντας ότι είναι ζήτημα ερμηνείας του Δικαστηρίου.

Source: Συνταγματικός ή όχι ο εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test; (ΒΙΝΤΕΟ)