Με θεαματική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογία
Οι πρόσφατες νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις στον τομέα των ποινικών επιστημών, οι ποινικές και ψυχιατρικές επιστήμες στις εξαρτήσεις και το έγκλημα, όπως επίσης και ζητήματα σεξουαλικής εγκληματικότητας ήταν οι θεματικοί πυλώνες του 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Ποινικών Σπουδών και Εγκληματολογίας, και το Cyprus Center of Law & Justice, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Περισσότεροι από 50 διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες έδωσαν το δικό τους «παρόν» στις αίθουσες Cine Studio, UNESCO και Plato, αναπτύσσοντας τις επιστημονικές τους εισηγήσεις ενώπιον 350 ακροατών.
Την αυλαία του Συνεδρίου «άνοιξε» ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς, με τον χαιρετισμό του, για να λάβουν εν συνεχεία τη σκυτάλη ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Αιμίλιος Σολωμού, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, η συνιδρύτρια του Cyprus Center of Law & Justice, Δρ. Άννα Πλεύρη, και τέλος η Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, Δρ. Δήμητρα Σορβατζιώτη.
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν δεύτερη φορά ένα συνέδριο εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών σε όλους τους τομείς, με στόχευση στην εξυγίανση του δημόσιου βίου, στην προστασία και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στην προαγωγή της διαφάνειας, καθώς και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος, στην πρόληψη της παραβατικής συμπεριφοράς, στην ποινική μεταχείριση με βάση τις σύγχρονες κατευθύνσεις και τάσεις». Επίσης, σημείωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με την Γενική Εισαγγελία, τη Νομική Υπηρεσία, την Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών συνεχίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου με τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των ποινικών και των εγκληματολογικών προκλήσεων.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης, αναφέρθηκε στην επιστήμη της Εγκληματολογίας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «επιστήμη που σπουδάζει το έγκλημα ως πραγματικό (ψυχικό και φυσικό) γεγονός και τα μέσα της κατ’ αυτού πάλης», ενώ σημείωσε πως «οι δύο επιστήμες του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας αφ’ ενός, και της Εγκληματολογίας αφ’ ετέρου, παρουσιάζονται να είναι, και έτσι πρέπει να είναι, συνοδοιπόροι στον κοινό σκοπό της καταστολής του εγκλήματος».
Ο κ. Μύρων Νικολάτος, Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του εστίασε κυρίως στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών, τονίζοντας ότι πρόκειται για «εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα, που τα Δικαστήρια πρέπει να κρίνουν με αυστηρότητα». «Παρόλα αυτά» υπέδειξε ότι «η επιταγή για δίκαιη δίκη είναι συνταγματική στην Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόνοια της ΕΣΔΑ».
Ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στον χαιρετισμό του επισήμανε πως «δράσεις σαν το 2ο Παγκύπριο Συνέδριο εναποθέτουν τον ακρογωνιαίο λίθο προς την περαιτέρω εδραίωση των Επιστημών της Εγκληματολογίας και του Ποινικού Δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία». Τόνισε πως «η άσκηση κοινωνικού ελέγχου, η διατήρηση της ευταξίας, η πιστή εφαρμογή του νόμου, και η παροχή δημόσιας ασφάλειας, έχουν αναγάγει την Αστυνομία σε εμπροσθοφυλακή του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης».
Με αφορμή τη δεύτερη θεματική ενότητα του Συνεδρίου «Ποινικές & Ψυχιατρικές Επιστήμες στις Εξαρτήσεις», έγινε η παρουσίαση του διιδρυματικού μεταπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο & Εξαρτήσεις», που προσφέρεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εν όψει της έναρξης του δεύτερου χρόνου λειτουργίας του.
Το Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας καθίσταται πλέον θεσμός για τα ακαδημαϊκά δρώμενα της Κύπρου, έχοντας ως σκοπό την διεπιστημονική προσέγγιση του εγκλήματος, με στόχο τη μείωση της υποτροπής και του κινδύνου στην κοινωνία.