Υπ. Υγείας: Πειθαρχία και σοβαρότητα για αποτροπή έξαρσης της πανδημίας
Η πειθαρχία που αποδείξαμε ως λαός ότι διαθέτουμε και η σοβαρότητα ως προς την εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων, είναι τα όπλα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να αποτρέψουμε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, με ανεξέλεγκτες ίσως συνέπειες, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Δρ. Γιώργος Χαραλάμπους στην 6η Ετήσια Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας που οργάνωσε χθες, υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) του ΤΕΠΑΚ, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αρχικά στις δράσεις του Υπουργείου, από τον περασμένο Ιανουάριο, μπροστά στον κίνδυνο εμφάνισης του νέου κορωνοϊού.
Όπως είπε, το τρίπτυχο ελέγχου και παρακολούθησης του πληθυσμού, έγκαιρου εντοπισμού των θετικών στον ιό ατόμων και διερεύνησης και ιχνηλάτησης των στενών επαφών τους, βοήθησε τα μέγιστα στη διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας σε πολύ καλά επίπεδα και έβαλε την Κύπρο στον χάρτη με τις χώρες που διαχειρίστηκαν την πανδημία με υποδειγματικό τρόπο.
Μετά την κορύφωση του κύματος τον περασμένο Απρίλιο, συνέχισε, η Κύπρος κατάφερε με μεγάλη επιμονή και υπομονή να αντεπεξέλθει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και πρόσθεσε ότι «σήμερα η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει θετικά στοιχεία παρόλο που κατά διαστήματα υπάρχουν εξάρσεις κρουσμάτων», ενώ υπέδειξε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο τα δεδομένα είναι ευμετάβλητα και εξαιρετικά δυναμικά.
Τόνισε πως η υπερβολική χαλάρωση και ο εφησυχασμός μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό από το στόχο μας και διαμήνυσε ότι πρωταρχικής σημασίας στην προσπάθεια του Υπουργείου είναι «η εμπλοκή της κοινωνίας σε αυτόν το μεγάλο αγώνα».
«Η πειθαρχία που αποδείξαμε ως λαός ότι διαθέτουμε και η σοβαρότητα ως προς την εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων είναι τα όπλα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να αποτρέψουμε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων με ανεξέλεγκτες ίσως συνέπειες», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Ημερίδα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως τα ερευνητικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού προκύπτουν από έρευνες που έγιναν στον κυπριακό πληθυσμό.
«Μέσα από το έργο αυτό αναδεικνύεται ο σύγχρονος και ανθρωπιστικός προσανατολισμός του Πανεπιστημίου», είπε και σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ, αποδεδειγμένα, αποτελεί σήμερα το χώρο στον οποίον καλλιεργείται και παράγεται καινοτόμα γνώση σε ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών περιοχών και ειδικότερα σε αυτόν της δημόσιας υγείας.
Κύρια ομιλήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ήταν η Δρ. Αγορίτσα Μπάκα, η οποία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναφέρθηκε στο πανευρωπαϊκό σχέδιο για την πανδημία.
Συγκεκριμένα, είπε πως η ήπειρος με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους είναι η Αμερική, ενώ τώρα παρατηρείται η αρχή ενός δευτέρου κύματος της πανδημίας. Επίσης, πρόσθεσε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη φαίνεται να εξελίσσεται ιδιαίτερα στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία και σε κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, Ενθαρρυντικό, συνέχισε, καταγράφεται το ότι παρά την αύξηση των περιστατικών, αυτά δεν συνοδεύονται με την ίδια αναλογία θανάτων, ενδεχομένως λόγω καλύτερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και χειρισμού περιστατικών στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας αλλά και λόγω της διενέργειας περισσότερων τεστ.
Σε σχέση με την Κύπρο, πρόσθεσε η Δρ. Μπάκα, καταγράφεται σταθερά πολύ χαμηλό ποσοστό θετικών περιστατικών, ωστόσο τα περισσότερα φαίνεται να αφορούν πλέον άτομα νεότερης ηλικίας (20-40 ετών) σε αντίθεση με την αρχική περίοδο εμφάνισης του ιού (Μάρτιος – Απρίλιος 2020).
Ο Δρ. Γεώργιος Νικολόπουλος, Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα υγείας που συλλέγονται για τη πανδημία στην Κύπρο, ενώ επεσήμανε ότι στη χώρα μας καταγράφονται παγκοσμίως ίσως τα περισσότερα τεστ που γίνονται καθημερινά (περίπου 2000-3000), κατ΄ αναλογία πληθυσμού.
Ανέφερε ακόμη ότι στην παρούσα φάση, η θνησιμότητα του νέου κορωνοϊού είναι χαμηλή δηλαδή περίπου 3,2 στις 100,000 για Ελλάδα και Κύπρο και πως, με βάση τους υπολογισμούς του ECDC, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν αναμένεται αύξηση νοσηρότητας ούτε αύξηση περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας.
Η Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέλυσε, από την πλευρά της, τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στην περίοδο εγκλεισμού, όπου φάνηκε ότι περίπου 1 στους 4 ενήλικες στην Κύπρο – περίπου 23% – έδειξαν μέτρια με υψηλά επίπεδα άγχους όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε φυσιολογικές περιόδους κυμαινόταν από 1-4%. Το δε 67% από το δείγμα δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής του άλλαξε κατά πολύ στην περίοδο εγκλεισμού (lockdown).
Δυο μελέτες για την αξιολόγηση της επίδρασης των μέτρων περιορισμού πάνω στην ποιότητα ζωής και στον τρόπο ζωής του κυπριακού πληθυσμού, ανέλυσε ο Αν. Καθηγητής του CII Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής, ο οποίος ανέφερε πως η μία έλαβε χώρα κατά την περίοδο εγκλεισμού για τους ενήλικες και η άλλη μελέτη κατά την περίοδο επαναλειτουργίας των σχολείων.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν αλλαγές στο προφίλ τρόπου ζωής και συνηθειών των παιδιών μετά το lockdown, όπως αύξηση κατανάλωσης ζάχαρης, αύξηση χρόνου επί οθόνης, και μείωση σωματικής δραστηριότητας, σε σχέση με τις συνήθειες τους πριν τον Μάρτιο 2020 (πριν το lockdown). Για τους ενήλικες φάνηκαν διαφορές στις κοινωνικές επαφές και στα επίπεδα παροδικού άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέλυσε όλα τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι σήμερα, ενώ η Δρ. Ζωή Πανά, Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα του ΠΟΥ για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.
Επίσης, ο Δρ. Σέργιος Αγαπίου, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη μοντελοποίηση δεικτών της πανδημίας, ενώ η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέλυσε τις συστηματικές δράσεις της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης όλους αυτούς τους μήνες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε πως θα συνεχιστεί η τυχαία δειγματοληψία στην κοινότητα.
Τέλος η Δρ. Άντρη Παναγιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο CII του ΤΕΠΑΚ ανέλυσε το πρωτόκολλο μελέτης κοορτής (σειράς) CARTESIAN CY που ξεκινάει τον Οκτώβρη με θέμα την επίδραση της COVID-19 στην πρώιμη αγγειακή γήρανση.
Χαιρετισμό στη διαδικτυακή Ημερίδα απηύθυναν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Νίκος Μίντλεττον και ο Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Δρ. Νικόλαος Ζαμπόγλου.
Source: YgeiaWatch – Υπ. Υγείας: Πειθαρχία και σοβαρότητα για αποτροπή έξαρσης της πανδημίας