Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

(BBA, 4 Έτη)

Διάρκεια Σπουδών

4 έτη

Τίτλος Σπουδών

Πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών

Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών)

Γλώσσα Διδασκαλίας

Αγγλική

Μέθοδος Φοίτησης

Πλήρης ή Μερική Φοίτηση

Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)

240

Πληροφορίες

Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (BBA, 4 έτη)

Διάρκεια Σπουδών 4 έτη
Τίτλος Σπουδών Πτυχίο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας Αγγλική
Μέθοδος Φοίτησης Full-time or Part-time
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) 240

Πληροφορίες

Περιγραφή Προγράμματος

Το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να παρέχει στον φοιτητή τα απαραίτητα εργαλεία και ικανότητες κατατάσσοντας τους απόφοιτούς του προγράμματος άρτια εφοδιασμένους για να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις στην βιομηχανία φιλοξενίας. Η ποικιλία και το πεδίο εφαρμογής των προσφερόμενων μαθημάτων παρέχουν μια υγιή βάση για εποπτικές/διοικητικές θέσεις εργασίας στην βιομηχανία φιλοξενίας αντικατοπτρίζοντας τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις ικανότητες που πρέπει να διαθέτουν οι μελλοντικοί διευθυντές επιχειρήσεων φιλοξενίας προκειμένου να αναπτυχθούν σε ένα ποικίλο και εξαιρετικά απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων με Παραδείγματα

Το πτυχίο φιλοξενίας μας θα σας προετοιμάσει για μια επιτυχημένη καριέρα στην καρδιά μιας από τις πιο συναρπαστικές και ταχέως αναπτυσσόμενες

Σταδιοδρομίες με πτυχίο φιλοξενίας

  • Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείου
  • Διευθυντής Εστιατορίου
  • Διευθυντής Καταστημάτων Τροφίμων & Ποτών
  • Διευθυντής Εστίασης
  • Διευθυντής Εκδηλώσεων
  • Διευθυντής Σχέσεων Επισκεπτών
  • Υπεύθυνος οροφοκομίας
  • Υπεύθυνος Υποδοχής
  • Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Πελατών
  • Διευθυντής Υπηρεσιών Φιλοξενίας
  • Υπεύθυνος Ψηφιακού Μάρκετινγκ
  • Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού
  • Διευθυντής Υπαίθριων δραστηριοτήτων
  • Επιχειρηματίας

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να γίνουν δεκτοί σε σπουδές δεύτερου κύκλου (Μεταπτυχιακές Σπουδές)

Ακαδημαϊκή Εισδοχή

Το ελάχιστο κριτήριο εισδοχής στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών είναι το αναγνωρισμένο Απολυτήριο Λυκείου ή άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο ισοδύναμο προσόν. Οι φοιτητές/τριες με βαθμό απολυτηρίου χαμηλότερο  από  7.5/10 ή 15/20 ή αντίστοιχο, ανάλογα με το σύστημα βαθμολόγησης της χώρας έκδοσης του απολυτηρίου,  λαμβάνουν, κατά το πρώτο έτος των σπουδών τους, επιπρόσθετη  ακαδημαϊκή καθοδήγηση και παρακολούθηση.

Επαρκής Γνώση Αγγλικής Γλώσσας

Οι ελάχιστες απαιτήσεις γνώσης της αγγλικής γλώσσας για εγγραφή στα προγράμματα σπουδών αναγράφονται πιο κάτω. Οι φοιτητές/τριες που δεν κατέχουν κάποιο από τα πιο κάτω πιστοποιητικά ή τους ελάχιστους βαθμούς και κατέχουν IELTS με 4.5 και άνω, θα πρέπει να παρακαθήσουν τις κατατακτήριες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου – NEPTON (χωρίς χρέωση) και αν χρειαστεί, να παρακολουθήσουν υποστηρικτικά μαθήματα αγγλικής γλώσσας.

  • TOEFL – 525 και άνω
  • Computer-based TOEFL – 193 και άνω
  • Internet-based TOEFL – 80 και άνω
  • IELTS – 6 και άνω
  • Cambridge Exams [First Certificate] – B και άνω
  • Cambridge Exams [Proficiency Certificate – C και άνω
  • GCSE English Language “O” Level – C και άνω
  • Michigan Examination of Proficiency in English (CaMLA) – Pass
  • Pearson PTE General – Level 3 και άνω
  • KPG (The Greek Foreign Language Examinations for the State Certificate of Language Proficiency) – Level B2 και άνω
  • Anglia – Level B2 και άνω
  • IEB Advances Programme English – Pass
  • Examination for the Certificate of Proficiency in English (ECPE) Michigan Language Assessment by: Cambridge Assessment English & University of Michigan – 650 average score for ALL skills και άνω.

Η αξιολόγηση του μαθήματος αποτελείται συνήθως από μια τελική εξέταση και συνεχή αξιολόγηση. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ενδιάμεση εξέταση, μελέτες  και συμμετοχή στην τάξη .

Η βαθμολογία υπολογίζεται βάσει του βάρους της τελικής εξέτασης, της συνεχούς αξιολόγησης και της πραγματικής αριθμητικής βαθμολογίας που λήφθηκε σε αυτές τις δύο αξιολογήσεις. Με βάση την βαθμολογία των μαθημάτων υπολογίζεται ο μέσος βαθμός του εξάμηνου (GPA) ενός φοιτητή καθώς και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 240 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.

On completion of the programme the student will be able to:

  1. Analyse and apply problem-solving on Hospitality-related issues.
  2. Utilise and operate relevant Hospitality software programmes.
  3. Forecast and adjust to trends in the Hospitality industry.
  4. Work in a diverse Hospitality industry environment.
  5. Adjust and operate within a multidisciplinary context.
  6. Utilise a multitude of academic tools in order to resolve problems and formulate arguments.
  7. Synthesize theoretical aspects with real-life hospitality-related issues.
  8. Identify the functional areas of a hospitality operation and their complex relationships.
  9. Exploit the positive impacts of disciplines related to the Hospitality industry.
  10. Reflect in order to enhance personal development and advancement.
  11. Identify the impacts of culture within the Hospitality industry.
  12. Utilise technological developments in the Hospitality industry.
  13. Validate and evaluate the role of internships within the Hospitality industry.
  14. Interpretation and analysis of environmental impacts on the Hospitality industry.

Section: A Major Core Requirements
ECTS: Min. 36 Max. 36

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-100 Introduction to Hospitality Management 6
HOSP-110 Food and Beverage Management 6
HOSP-235 Housekeeping and Facilities Management 6
HOSP-245 Managing Front Office Operations 6
HOSP-310 Hospitality IT with Digital Marketing 6
THOM-450 Strategic Management in Hospitality and Tourism 6

Section: B Concentration 1: Hotel and Restaurant Management
ECTS: Min. 72 Max. 78

Notes: If HOSP-491 is not chosen, then THOM-475 is required from the electives. The course of THOM-450 is also included in this concentration.

Course ID Course Title ECTS Credits
BADM-431 Research Methods in Business 6
HOSP-105 Food Science 6
HOSP-111 Food Production and Service Operations 6
HOSP-210 Bar Management 6
HOSP-211 Restaurant Operations Management 6
HOSP-320 Food and Beverage Control 6
HOSP-350 Food Service Layout and Design 6
HOSP-410 Service Quality Management 6
HOSP-491 Thesis 12
THOM-201 Internship I 6
THOM-300 Conferences and Exhibitions 6
THOM-361 Nutrition for Optimal Health and Exercise 6
THOM-375 Casino Management 6
THOM-401 Security and Crisis Management 6
TOUR-450 Sustainable Tourism 6

Section: C Concentration 2: Integrated Resort Management
ECTS: Min. 72 Max. 78

Notes: If HOSP- 491 is not chosen, then THOM-475 is required from the electives. The courses of THOM-200, THOM-300, THOM-375, THOM-401, BADM-431, HOSP-491 are also included in this concentration. THOM-201 and BADM-431 are required/compulsory courses of this concentration.

Course ID Course Title ECTS Credits
THOM-235 Environmental Management for Tourism and Hospitality 6
THOM-240 Managing Special Events 6
THOM-379 Casino Auditing 6
THOM-380 Responsible Gaming and Ethics 6
THOM-390 Spa and Wellness Operations Management 6
THOM-400 Wellness and Health Tourism 6
THOM-430 International Hotel Management 6
TOUR-240 Leisure and Recreation 6

Section: D Major and Integration Requirements
ECTS: Min. 24 Max. 36

Notes: Or any other HOSP-, THOM- or TOUR- course.

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-495 Hospitality Business Simulation 6
THOM-301 Internship II 6
THOM-310 Cultural Geography 6
THOM-420 Tourism and Hospitality Law 6
THOM-455 Special Topics 6
THOM-475 Senior Year Seminar in Tourism and Hospitality 6
THOM-490 Intercultural Communication 6
TOUR-200 Cruise Services and Management 6

Section: E Business Support Requirements
ECTS: Min. 24 Max. 36

Notes: Or any ACCT-, BADM-, BUS-, MIS-, ECON-, IMGT-, EUS-, IMGT-, MGT-, MKTG-, SPRT-, TOUR-, THOM-, course not taken as a major requirement or major elective.

Course ID Course Title ECTS Credits
ACCT-110 Accounting I 6
ACCT-111 Accounting II 6
BADM-486 Task-Based Internship 6
ECON-261 Principles of Microeconomics 6
ECON-262 Principles of Macroeconomics 6
FIN-266 Managerial Finance 6
MGT-281 Introduction to Management 6
MGT-482 Human Resource Management 6

Section: F Foreign Language Requirements
ECTS: Min. 18 Max. 30

Notes: At least 12 ECTS of one language, e.g. GERM-101, GERM-102.

Course ID Course Title ECTS Credits
FREN-101 French Language and Culture I 6
FREN-102 French Language and Culture II 6
GERM-101 German Language and Culture I 6
GERM-102 German Language and Culture II 6
GREK-101 Greek Language and Culture I 6
GREK-102 Greek Language and Culture II 6
ITAL-101 Italian Language and Culture I 6
ITAL-102 Italian Language and Culture II 6
RUS-101 Russian Language and Culture I 6
RUS-102 Russian Language and Culture II 6

Section: G Language Expression
ECTS: Min. 18 Max. 30

Notes:

  1. Placement in English courses is done on the basis of a Placement Test or tests such as TOEFL or GCE.
  2. Students may complete BADM-231 or BADM-332.
Course ID Course Title ECTS Credits
BADM-231 Business Communications 6
BADM-332 Technical Writing and Research 6
BENG-100 College English 6
COMM-200 Business and Professional Communication 6
ENGL-100 Basic Writing 6
ENGL-101 English Composition 6

Section: H Computer/MIS Requirements
ECTS: Min. 12 Max. 24

Notes: Or any other COMP-, MIS-, or MULT- course.

Course ID Course Title ECTS Credits
MIS-151 Business Software Applications 6
MIS-220 Technologies for the Social Web 6
MIS-251 Information Systems Concepts 6
MIS-390 E-Business 6

Section: I Mathematics Electives
ECTS: Min. 12 Max. 24

Course ID Course Title ECTS Credits
IMGT-486 Quantitative Methods 6
MATH-105 Intermediate Algebra 6
MATH-108 Finite Maths with Applied Calculus 6
MATH-221 Statistics I 6
MATH-321 Statistics II 6
MIS-270 Statistical Applications in Business 6

Section: J Humanities and Social Sciences Electives
ECTS: Min. 0 Max. 12

Notes: Or any language course with FREN-, GERM-, ITAL-, RUS-, SPAN-, GREK- prefix.

Course ID Course Title ECTS Credits
ANTH-105 Cultural Anthropology 6
ESCI-200 Society and Environment 6
PHIL-101 Introduction to Philosophy 6
PHIL-120 Ethics 6
PSY-110 General Psychology I 6
PSY-111 General Psychology II 6
PSY-210 Social Psychology 6
SOC-101 Principles of Sociology 6
UNIC-100 University Experience 6

Εξάμηνο 1

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-100 Introduction to Hospitality Management 6
ACCT-110 Accounting I 6
HOSP-105 Food Science 6
ENGL-100 Basic Writing 6
RUS-101 Russian Language and Culture I 6

Εξάμηνο 2

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-110 Food and Beverage Management 6
ACCT-111 Accounting II 6
RUS-102 Russian Language and Culture II 6
ENGL-101 English Composition 6
HOSP-210 Bar Management 6

Εξάμηνο 3

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-111 Food Production and Service Operations 6
HOSP-245 Managing Front Office Operations 6
MIS-151 Business Software Applications 6
BADM-231 Business Communications 6
MATH-105 Intermediate Algebra 6

Εξάμηνο 4

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-235 Housekeeping and Facilities Management 6
HOSP-211 Restaurant Operations Management 6
THOM-201 Internship I 6
ECON-261 Principles of Microeconomics 6
MATH-221 Statistics I 6

Εξάμηνο 5

Course ID Course Title ECTS Credits
TOUR-240 Leisure and Recreation 6
HOSP-310 Hospitality IT with Digital Marketing 6
THOM-375 Casino Management 6
HOSP-320 Food and Beverage Control 6
SOC-101 Principles of Sociology 6

Εξάμηνο 6

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-350 Food Service Layout and Design 6
THOM-361 Nutrition for Optimal Health and Exercise 6
PHIL-120 Ethics 6
THOM-301 Internship II 6
THOM-300 Conferences and Exhibitions 6

Εξάμηνο 7

Course ID Course Title ECTS Credits
HOSP-320 Food and Beverage Control 6
BADM-431 Research Methods in Business 6
THOM-401 Security and Crisis Management 6
MGT-482 Human Resource Management 6
THOM-420 Tourism and Hospitality Law 6

Εξάμηνο 8

Course ID Course Title ECTS Credits
THOM-475 Senior Year Seminar in Tourism and Hospitality 6
THOM-450 Strategic Management in Hospitality and Tourism 6
HOSP-495 Hospitality Business Simulation 6
THOM-410 Service Quality Management 6
THOM-490 Intercultural Communication 6

Το πιο πάνω πρόγραμμα ανά εξάμηνο είναι ενδεικτικό. Μερικά από τα μαθήματα είναι επιλογής και μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα.

Dr Iris Charalambidou

Associate Professor
School of Life and Health Sciences
Department of Life Sciences

Dr Melita Charitou

Associate Professor
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance

Dr Marlen Demetriou

Associate Professor
School of Business
Department of Management

Dr Leonidas Efthymiou

Associate Professor
School of Business
Department of Management

Dr Epaminondas Epaminonda

Associate Head of Department
Programme Coordinator
Associate Professor
School of Business
Department of Management
Member of the Senate

Dr Spyros Hadjidakis

Associate Professor
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance

Dr Melpo Iacovidou

Assistant Professor
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance
Director, Erasmus+ and NEOLAiA Alliance Unit (ENAU)

Professor Nicos Kartakoullis

President of the Council
Professor
School of Business
Department of Management

Professor Angelika Kokkinaki

Dean of the School of Business
Professor
School of Business
Department of Management
MBA Director
Member of the Senate

Professor Despo Ktoridou

Head of Department
Professor
School of Business
Department of Management

Professor Petros Lois

Head of Department
Professor
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance

Professor Soulla Louca

Head
Professor
School of Business
Department of Digital Innovation

Professor Maria Michailidis

Professor
School of Business
Department of Management

Dr Katerina Morphi

Lecturer
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance

Ms Yianna Orphanidou

Associate Lecturer
School of Business
Department of Management
Member of the Senate

Mr George Panayiotou

Associate Lecturer
School of Business
Department of Management
Member of the Council

Professor Ioanna Papasolomou

Professor
School of Business
Department of Management

Dr Svetlana Sapuric

Acting Associate Head of Department
Associate Professor
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance

Professor Haritini Tsangari

Professor
School of Business
Department of Accounting, Economics and Finance
Member of Senate

Professor Demetris Vrontis

Vice Rector for Faculty and Research
Professor
School of Business
Department of Management
Member of the Senate
Member of the Council

Visiting Faculty

Professor Marcus Rothenberger

Visiting Professor

Professor Werner Gronau

Visiting Professor

Professor Natasa Christodoulidou

Visiting Professor

Dr Agata Basińska-Zych

Visiting Faculty

Mr Theo Charalambous

Adjunct Faculty

Mr Philippos Drousiotis

Adjunct Faculty

Ms Margarita Kouloumbri

Adjunct Faculty

Ms Fotini Lappa

Adjunct Faculty

Mr Nicholaos Orphanides

Adjunct Faculty

Ms Fani Papamichael

Adjunct Faculty

Go to Top